Vyše 3800 lekárov prejavilo ochotu pripojiť sa k hromadným výpovediam

23.08.2011 Celý región

Bratislava 23. augusta (TASR) - Ochotu pripojiť sa k hromadným výpovediam podľa vzoru svojich českých kolegov prejavilo na Slovensku doteraz 3827 lekárov z 51 nemocníc. Ako dnes avizoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár, o dva dni pristúpia k reálnemu zbieraniu výpovedí. Výpovede podľa jeho slov lekári nestiahnu dovtedy, kým nebudú naplnené všetky ich požiadavky.

Zdravotníci nepodanie výpovedí podmieňujú štyrmi požiadavkami, ktoré vnímajú ako komplex. Medzi tie patrí dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Podporu lekárom, ktorí deklarovali pripravenosť podať hromadné výpovede, vyjadrila aj Slovenská lekárska komora.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v piatok 19. augusta uviedol, že si nemyslí, že by slovenskí lekári išli takzvanou českou cestou a podali hromadné výpovede na protest proti transformácii nemocníc a nízkym platom, ktoré im hrozia na základe tejto zmeny. \"Lekári sú dostatočne inteligentní ľudia, aby pochopili, že akciové spoločnosti v zdravotníckych zariadeniach vedia hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, nezadlžujú sa a ponúkajú zamestnancom vyššie priemerné mzdy\".
 

Vyberte región